fbpx
hoe krijg ik financiele rust?
ramona

ramona

Hoe bereik je financiële vrijheid?

Er is niets zo fijn als financiële vrijheid, of op zijn minst financiële rust. Je kunt dit zelf invullen. Is financiele rust voor jou dat je:

 • in ieder geval na het afschrijven van je vaste lasten nog de hele maand zorgeloos boodschappen kunt doen;
 • weet dat je je hypotheek over 30 jaar kunt aflossen;
 • je studie kunt blijven betalen zonder enorm veel bij te lenen;
 • de wasmachine kan vervangen als hij stuk gaat;
 • elke week uit eten kunt blijven gaan;
 • de kinderen van een nieuwe fiets kunt voorzien als ze groter worden;
 • de auto kunt behouden;
 • je schulden kunt aflossen binnen afzienbare tijd;
 • of juist helemaal geen schulden of roodstand hoeft te hebben;
 • op je 50e kan stoppen met werken en lekker kunt gaan rentenieren?

Financiële rust kan voor iedereen anders zijn, net als financiële vrijheid. Jij bepaalt zelf hoe hoog je de lat legt.

Is financiële rust voor mij ook haalbaar?

Laten we voorop stellen dat je met de juiste inzet en motivatie en zeker in de huidige economie altijd een baan kunt vinden. Je hoeft niet meer – net als in de tijd van de economische crisis – eindeloos te solliciteren zonder ook maar één reactie terug te krijgen. Je kunt makkelijk voor jezelf beginnen en iets gaan doen waar je supergoed in bent en waar jij je geld mee gaat verdienen.

Note: Ik laat nu de (chronisch) zieken buiten beschouwing, want deze uitzonderlijke en nare situaties zijn te complex om nu te behandelen.

Financiële rust is – zelfs als je diep in de schulden zit – op termijn voor iedereen haalbaar. Er zijn online legio voorbeelden te vinden van mensen die zonder schuldsanering en op eigen kracht veertigduizend Euro hebben afgelost nadat hun huis dat onder water stond gedwongen werd verkocht, mensen die hun hele hypotheek hebben afgelost, mensen die hun studieschuld aflosten zonder daar weer een persoonlijke lening tegenover te zetten en mensen die uit de schuldsanering bleven en zo hard werkten dat ze na een aantal jaren weer ‘normaal’ konden gaan leven.

Tips om te starten met jouw doel: Financiële rust!

Wil jij ook financiele rust en misschien wel financiele vrijheid bereiken dan begint het simpel: stel een doel! Zonder doel blijf je maar heen en weer rennen zonder ooit te scoren.

Tip 1: Schrijf je doel op!

Ik wil financiële rust! Door het op te schrijven, op de koelkast of je kantoor te hangen en te delen met de mensen om je heen wordt je doel ineens heel erg werkelijk. Maak het doel SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden).

Jouw doel kan bijvoorbeeld zijn: Ik wil financiële rust in 2025; ik heb dan mijn studieschuld volledig afgelost, kan € 200,- per maand sparen en heb na aftrek van mijn vaste lasten en spaarbedrag nog € 500,- over voor boodschappen, zodat ik nooit meer angstig bij de supermarktkassa hoef te pinnen.

Dit doel is SMART!

 • Specifiek: Ik wil financiele rust, sparen en gewoon altijd boodschappen kunnen doen.
 • Meetbaar: Je schuld op € 0,-, alle vaste lasten betaald, je boodschappen op € 500,- en je spaargeld op € 200,-
 • Acceptabel: afhankelijk van je inkomen en schuldenlast is dit een acceptabel doel.
 • Realistisch; het spaarbedrag en boodschappenbudget is – afhankelijk van je gezinsgrootte – zeer realistisch.
 • Tijdgebonden; in 2025. Je zou zelfs nog verder kunnen indikken naar bijvoorbeeld 1 juli 2025.

Zit je diep in de schulden en heb je weinig inkomen, maak dan toch een doel. Maak je doel altijd SMART en afgestemd op jouw situatie. Ook kleinere doelen werken namelijk enorm motiverend!

Tip 2: Geef niet meer uit dan je binnenkrijgt.

Dat is voor sommigen een open deur, maar er zijn nog heel veel mensen die lenen de normaalste zaak van de wereld vinden en waarbij rood staan eigenlijk al jaren ‘nou eenmaal zo is’. En dan heb je nog een hele grote groep die eigenlijk niet precies weet hoe veel er maandelijks binnen komt. Als je dat niet helder hebt kun je nooit financiële rust bereiken.

Tip 3: Zorg voor een buffer.

Zorg altijd dat je geld achter de hand hebt. Je wasmachine kan stuk en reparatie is vaak prijzig. De kinderen moeten naar school, hebben verjaardagen en ook dat kost veel geld. Wat gebeurt er als jij zonder werk komt te zitten? Dan duikel je zomaar 30% in inkomen naar beneden, dat is echt een aderlating! Op de site van het NiBud kun je eenvoudig berekenen wat jouw buffer zou moeten zijn. Een buffer zorgt voor rust.

Tip 4: Hand op de knip!

Zomervakantie en december; hele dure perioden. Een bruiloft, een baby, een nieuwe auto of verhuizen. Zomaar wat zaken die een flink gat in de begroting slaan. Maar heb je wel eens gekeken wat jij zomaar pint in de maand? Of pin jij een vast bedrag? Weet je dan precies waar het naar toe gegaan is?

Geef eens een maand geen geld uit aan dingen die je niet echt nodig hebt. Kleding, AliExpress, hobbyspullen, handcrème, tennisballen voor de hond, een loempia op de weekmarkt… Laat het eens een maandje liggen. Je zult verbaasd zijn hoe veel dit scheelt.

Tip 5: Zorg voor verschillende inkomens.

Heb je geld om te beleggen? Of kun je investeringen doen? Misschien ben je een kei in handwerken, kun je prachtig zingen of ben jij een ster in het maken van online trainingen. Maak van je hobby je werk en verdien wat extra’s!

Door het hebben van meerdere inkomens – groot of klein – vergroot je het maandelijks inkomen. Zo is de klap iets minder groot mocht je zonder werk komen te zitten.

Tip 6: Werk met budgetten.

Het werken met budgetten is misschien ingewikkeld, maar bied je enorm veel kansen om te groeien naar financiële rust en – vrijheid. Voor het opzetten van je financiële administratie en het werken met budgetten geef ik praktische workshops en bied ik online challenges aan.

Mocht je het al onder de knie hebben ga er dan (weer) mee aan de slag. Keep your eyes on the goal!

Is financiele rust voor jou haalbaar?

Ben je al overtuigd van de haalbaarheid van financiële rust en streef je naar financiële vrijheid? Ik lees graag je ervaringen en hoe leuk is het als jouw verhaal wordt gekozen om te delen als inspiratie met de lezers en klanten van OpgeruimdLeven; hoe heb jij het aangepakt en wat is/was jouw doel? Dit mag natuurlijk ook anoniem!

Wil jij ook financiële rust, maar heb je nog niet voldoende tools om dit zelf aan te pakken? Maak gerust eens een afspraak met mij om jouw situatie te bespreken.

Ps. Doe je al mee met de OpgeruimdLeven BespaarWeken? Deze gaan bijna van start! Je kunt je aanmelden via de pop-up op de site of via info@opgeruimdleven.com.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Ramona

Ramona

Als professional organizer en opruimcoach begeleid ik jou bij het maken van bewuste keuzes in tijd, informatie en spullen.
Samen pakken we jouw huis en werkplek aan. Je hoeft na onze sessies niet meer eindeloos op te ruimen, bent niets meer 'kwijt' en kunt voortaan heerlijk ontspannen in je eigen omgeving. Dit werkt stressverlagend, geeft je meer tijd voor jezelf en je kunt weer met een gerust hart vrienden en familie ontvangen!

Ik blog graag over mijn werk en mijn leven en deel handige tips met je.

Lees hier mijn disclaimer

0
0
without
https://www.opgeruimdleven.com/wp-content/themes/hazel/
https://www.opgeruimdleven.com/
#3691ad
style1
paged
Loading posts...
/home/public/sites/www.opgeruimdleven.com/
#
on
none
loading
#
Sort Gallery
on
yes
yes
off
off
on

Nieuw!

Organizen als Marie Kondo!

Laat je adres achter en ik neem contact op voor een kennismakingsgesprek!