fbpx
ramona

ramona

7x hoe je je thuis school tijdens de Corona-crisis behapbaar en leuk houdt.

Thuis lesgeven aan je kinderen. Hoe doe je dat?

Dat was de eerste vraag die bij ons rees, afgelopen weekend. Want, ik ben geen juf, ik ken de stof niet (meer) en bij het woord staartdelingen moet ik nog steeds een beetje huilen. Hoewel we het het hele weekend al voorspelden was het toch een tikkie overweldigend zondag, toen we hoorden dat de kids zeker 3 weken thuis zouden zijn. Het is namelijk geen vakantie – al doen sommige ouders daar wel aan denken als je hun Socials ziet. Mijn werk gaat goddank nog voor een groot deel door. Nu ben ik blij dat ik me niet met al mijn hebben en houwen op 1 project heb gestort, maar toch een tikkie risicospreiding heb aangehouden.

De afgelopen weken werd al mijn organizingafspraken stuk voor stuk afgezegd. En dat geeft nu ruimte om thuis bij de kinderen te zijn en ze te helpen. Mijn andere werk kan gelukkig voor 80% op afstand en dat is fijn. Maar wennen en schipperen is het zeker! Daarom 7 keer thuiswerken met kinderen om je heen.

1.Adem in, adem uit. Home scholing is tijdelijk.

Het lijkt natuurlijk allemaal heel leuk, gezellig en spannend, want uren Scrabbelen, Rummikub – ook heel leerzaam -, spinnen vangen en buitengymbingo is superleerzaam en ook nog eens leuk, maar het is geen vakantie. Attentie.. het is geen vakantie! Hou je daarom vast aan het ritme en zeker als je kids al wat groter zijn kunnen ze zelf heel goed begrijpen dat het bijhouden van schoolwerk niet leuker, maar wel belangrijker is dan uren gamen.

Als jij accepteert dat deze situatie tijdelijk is en dat je moet roeien met de riemen die je hebt en het niet perfect hoeft dan zul je zien dat ook jij rustiger wordt en dit gewoon gaat nailen.

2. Hou je vast aan een schema met huiswerk, schermtijd en buitenspelen.

Kinderen weten uit hun hoofd op welke dag ze welk ritme en welke doelen ze hebben. Laat ze dat opschrijven, als het kan met de tijden erbij. Hou – superbelangrijk – schoolritme aan. Dus

 • opstaan, aankleden, wassen
 • ontbijten met z’n allen
 • opruimen
 • even chillen/tv kijken/ hond uitlaten
 • en om 08.30 uur (of 09.00 uur) starten met schoolwerk.
 • 10.00 uur pauze
 • 10.15 uur spellingles online
 • 11.00 uur rekenles online
 • etc. etc.
 • Na school: buitenspelen
 • 16.30 – 17.30 uur schermtijd (kan jij even koken)
 • 17.30 eten.
 • etc. etc.

Plan echt pauzes in en houd je daar aan. Laat ze lekker ravotten buiten, het is nu mooi weer, maak daar gebruik van! Kun jij even rustig een kop thee zetten voor jezelf.

Met een schema voorkom je dat je in de vakantiemodus komt. Die vakantiemodus is namelijk niet de meest productieve modus. Wil je kind graag naar buiten, ga dan lekker buiten pauze houden, loop een rondje met een broodje in de hand of spreek af dat ze na schooltijd lekker mogen gaan fietsen of bij hun buurmeisje mogen gaan spelen. Check even de andere ouders of ze het daarmee eens zijn, want niet iedereen heeft nog puf om na een lange home scholing dag nog met andermans kids te zitten, terwijl andere ouders het juist heerlijk vinden dat ze even hun handen vrij hebben terwijl de kids elkaar vermaken.

3. Plan je eigen afspraken zoveel mogelijk online of telefonisch en zeg niet-noodzakelijke afspraken af.

Ga niet als een kip zonder kop thuiswerken, want je productiviteit gaat echt voor de helft door de plee als je ook nog voor 1, 2, 3, 4, 5 kinderen moet klaarstaan. Dus plan niet noodzakelijke afspraken over minimaal anderhalve maand en hou er rekening mee dat je de afspraken voor de komende drie weken wellicht nog moet inhalen. Gebruik onze 2020 tech! Ga meeten via Zoom, ga Slacken, of ga ouderwets even bellen als je de hectiek ontvlucht onder het  mom van ‘ben even de hond uitlaten’. Plan dit in als de kinderen ‘stil werken’ of ‘lezen’ op het programma hebben staan. Leg ze uit dat ook jij geen vakantie hebt en dat er nog steeds werk te doen is. Ze helpen jou enorm als ze echt even stil zijn. Dit zal bij het ene kind makkelijker gaan dan bij het andere kind, maar ze begrijpen meer dan je denkt.  Datzelfde geldt voor je collega’s en sparringspartners die waarschijnlijk ook allemaal thuis zitten (met kids). Zij begrijpen echt dat een aantal zaken wordt opgeschort.

4. Hou je thuisschool leuk en gezellig, maar wees duidelijk en neem de leiding.

Je bent waarschijnlijk geen juf. En als je nog geen diep respect had voor de juf (of meester) dan krijg je dat nu wel! Accepteer dat je geen – in mijn geval – staartdelingen kunt uitleggen, dat je geen ruimte hebt voor apenkooi en dat iedereen zich even moet aanpassen. Maar hou het leuk, voor zover dat gaat. Je mag duidelijk zijn, grenzen stellen en leiding nemen is hartstikke goed, maar je hoeft niet met de zweep klaar te staan.

Ben je creatief maak dan samen een mooie verwerking over het Corona-virus of het thuis school houden. Kijk naar het Jeugdjournaal en laat ze erover vertellen. Lees met oudere kinderen de krant en vraag of ze in hun eigen woorden en mening kunnen vertellen over de situatie. Ga naar het bos als ze niet meer te houden zijn ga beestjes zoeken. Ga tafels-hinkelen of een taart bakken en laat ze zelf alles afwegen en omrekenen. En ja, Rummikub en Scrabble, maar ook Monopoly en Catan kunnen op een leerzame manier de boel leuk houden. Plan die momenten ook in als je bang bent te verzuipen. En anders regelt die ene leuke buurman/collega/vader/neef/student-van-hiernaast maar een fantastische gymles (buiten!), zodat jij nog even je werkmail kunt bijwerken of de salarissen eruit kunt sturen.

5. Overvraag jezelf niet, maar de kinderen ook niet en wees genereus met complimenten.

De juffen en meesters zijn allemaal al druk in de weer (geweest) om iedereen te voorzien van schema’s, TikTok-challenges en online classes. Zorg dat je in ieder geval inplant wat er gedaan moet worden. En is dat erg veel, plan dan per opdracht twee korte blokjes in met iets creatiefs of een pauze ertussen. Zo overvraag je de kinderen niet. Overvraag jezelf ook niet! Je hebt nu ineens twee banen en het huishouden te doen – en misschien ook wel een partner die thuiswerkt – dus HET.IS.GEWOON.EEN.BEETJE.DRUK!

Nogmaals.. het hoeft niet perfect. Zorg dat ze bijblijven met hun tafels, spelling en vaardigheden en hou jezelf en de rest een beetje rustig en onder controle.

Geef jezelf eens een dik compliment, want hee, jij bent hier ook maar in beland en je flikt het gewoon!

En die kinderen, die worden zonder pardon naar huis gestuurd, zitten ineens aan de keukentafel staartdelingen te maken met een moeder die er niks van bakt – voor wat betreft die staartdelingen dan he – en misschien nog wel een ouder die ook ineens aan de keukentafel zit. Zonder juf of meester, die ze echt missen, zonder vriendjes en vriendinnetjes, herhalen herhalen herhalen. En ook zij flikken dit gewoon. Schema’s of niet, vakantiegevoel of niet, druk, serieus, gespannen, angstig.. ze hebben allemaal verschillende emoties, maar ze zitten er wel en ze doen het freaking goed! Dus geef die gasten ook eens wat vaker een compliment; Wat goed dat jij zo je best doet! Wat ben je lekker aan het werk! Wat fijn dat je mama helpt met het maken van een schema! Ik vind het knap dat jij zo goed zelfstandig kan werken! Wat leuk dat jij ons ook nieuwe dingen leert!

Want uiteindelijk leer ik momenteel net zoveel van mijn kiddos als zij van mij. ,,Nee, mama, de juf doet het altijd zoooooo.” Oke… 🙂 Inmiddels weet ik alles van TikTok, Insta Live classes, en ja, ook van staartdelingen.

6. Check je omgeving; iedereen doet maar wat (en vindt het stiekem best leuk maar ook pittig)

Mijn app staat al een paar dagen roodgloeiend en dat vind ik heel fijn. Want waar het zondag en maandag nog vooral ging over het wel of niet maken van schema’s, het oplossen van werkproblemen, verkoudheden en meningen, ging het gisteravond ineens over gevoel. Want we vinden het nagenoeg allemaal heel leuk dat we nu de kinderen thuis ‘les geven’, maar ook best wel behoorlijk pittig. Zeker als je kinderen hebt die niet zo goed kunnen concentreren, stil zitten of stug vakantiegevoel willen blijven houden is het een behoorlijke uitdaging om de boel in het gareel te houden. En als je dan ook nog moet werken, de kids van je zus moet opvangen of zelf lamlendig op de bank ligt dan is het gewoon freaking pittig! Zeg maar gerust, NIET.TE.DOEN!

Het helpt mij enorm om de ervaringen van anderen te horen. Hoe doe jij het? Ik verzuip, hoe organiseer jij alles en.. Ben jij ook zo afgebrand?

Steun elkaar, luister naar elkaar en beur elkaar op, want dat gaan we nodig hebben. En de ervaringen van je vriendinnen.. dat relativeert zo lekker. Kun je er ook nog samen om lachen, en dat gaat je echt redden!

7. Hou vol. Je kunt het! En breng een ode aan de juf en meester.

Als je geloof in jezelf en in je kinderen dan komt het echt wel goed. Vandaag een dagje lopen lanterfanten? Dan moet je morgen extra hard aan de bak. Volhouden, echt. Je hebt back-up van school, mail ze als je ergens niet uitkomt of als je teveel of te weinig werk hebt voor je kinderen. Dit is hun werk, zij kunnen jou voorzien van goede tips, oefensites, werkboekjes, online challenges en structuur als je dat zelf lastig vindt. Maak gebruik van de kennis van al die geweldige juffen en meesters die ook maar in het diepe zijn gegooid en nu superinnovatieve dingen aan het organiseren zijn, zodat jij en jouw kids over een aantal weken kunnen zeggen; Wauw, dit was even pittig, maar wat deden we het goed! Wat goeeeeeed!!

Zo. Het is 10 uur. Tijd voor pauze. De zon schijnt. Koffiemachine aan, krantje erbij, zonnetje op je bol. Over een kwartiertje gaan we rekenen. Alle staartdelingen verzamelen!!

Zet ‘m op, ouders van Nederland. Je kunt dit!

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Ramona

Ramona

Als professional organizer en opruimcoach begeleid ik jou bij het maken van bewuste keuzes in tijd, informatie en spullen.
Samen pakken we jouw huis en werkplek aan. Je hoeft na onze sessies niet meer eindeloos op te ruimen, bent niets meer 'kwijt' en kunt voortaan heerlijk ontspannen in je eigen omgeving. Dit werkt stressverlagend, geeft je meer tijd voor jezelf en je kunt weer met een gerust hart vrienden en familie ontvangen!

Ik blog graag over mijn werk en mijn leven en deel handige tips met je.

Lees hier mijn disclaimer

0
0
without
https://www.opgeruimdleven.com/wp-content/themes/hazel/
https://www.opgeruimdleven.com/
#3691ad
style1
paged
Loading posts...
/home/public/sites/www.opgeruimdleven.com/
#
on
none
loading
#
Sort Gallery
on
yes
yes
off
off
on

Nieuw!

Organizen als Marie Kondo!

Laat je adres achter en ik neem contact op voor een kennismakingsgesprek!