fbpx
ramona

ramona

7 misverstanden over professional organizers

Onlangs vroeg een zakenrelatie aan mij; “Goh, je ziet er helemaal niet uit alsof je ergens gaat schoonmaken?” Eh.. Oke, dacht ik, werk aan de winkel!

Want het beeld van een schoonmaakster met de titel Organizer kom ik regelmatig tegen. Ook wanneer ik een offerteaanvraag krijg denkt de aanvraag wel eens dat ik kom schoonmaken. Dat ligt toch een tikkie anders. Daarom speciaal voor iedereen die denkt “Wat doe je nou eigenlijk?” dit blog!

1. Een professional organizer is geen schoonmaker.

Een professional organizer is eigenlijk helemaal niet in een hokje te vangen. De ene organizer werkt op de zakelijke markt en structureert agenda’s, werkplekken en creatieve ZZP’ers. De ander werkt op de particuliere markt en is gespecialiseerd in hoarding-problematiek. Hoarding organizer, hoarding wordt ook wel verzamelstoornis genoemd, is echt een vak apart en zeker niet voor iedereen weggelegd. Ik heb voor deze collega’s dan ook het grootste respect!

Veel organizers helpen particulieren met het organiseren, ontspullen of minimaliseren van hun bezittingen. Sommigen volgen hierbij de methode van Marie Kondo, anderen gebruiken weer hun eigen methodes. Een organizer maakt soms wel schoon, maar is in de basis een stok achter de deur bij het duurzaam opruimen van je spullen.

2. Een professional organizer is hetzelfde als een opruimcoach.

Lang niet alle organizers gebruiken de term opruimcoach. Want opruimen is veel meer dan het wegdoen van spullen. Ook is niet iedere organizer een coach te noemen. Sommige organizers laten de regie bij de klant, anderen nemen het proces zoveel mogelijk over omdat de klant niet (langer) in staat is zelf op te ruimen.

Ik ben geen opgeleid coach. Ik gebruik de term ‘coach’ dus nooit als zelfstandig naamwoord of titel als het over mijzelf gaat. Ik gebruik het wel als werkwoord; Ik coach jou naar een Opgeruimd Leven. Dat doe ik door jou vragen te stellen en je te begeleiden naar het antwoord op de vraag; Wil ik dit bewaren of wegdoen?

3. Een professional organizer neemt de touwtjes in handen en ik mag niet langer zelf beslissen.

De organizers die opgeleid worden door de NBPO, maar ook door Marie Kondo worden dusdanig opgeleid dat ze de keuzes bij de klant laten. Dit is erg belangrijk, want een klant is de baas over zijn of haar leven en ook over zijn of haar spullen! Jij kunt als organizer niet beslissen of een klant iets moet houden, of het Joy Sparkt of dat het emotionele waarde heeft. Je kunt alleen de juiste vragen stellen, alternatieven aandragen en de voortgang van het opruimproces bewaken. Ik heb wel klanten die het heel fijn vinden dat ik zoveel mogelijk uit handen neem, bijvoorbeeld bij een verhuizing. Maar dat doe ik pas als ik zeker weet dat alles wat blijft en meeverhuist eerst door de klant is uitgezocht.

4. Een professional organizer is zelf enorm opgeruimd.

Geloof me, met 2 kinderen, een labrador, een York en een kat (en een man), 2 fulltime+ banen, een vrijwilligersleven en een sociaal leven is het bij ons ook wel eens een t*ringzooi. Waarom? Simpel, omdat mijn organisatieskills niet die van de kids zijn. Omdat mijn man met zijn ogen dicht de boodschappen opruimt (sorry, schat). Omdat de hond continu en eeuwigdurend verhaart tot je er stapelgek van wordt, omdat mijn werk mij soms opslokt en het huishouden en de was dan even een dagje opstapelt. Er wordt hier geleefd. Het is schoon, maar ook hier staat de gang wel eens vol met schoenen, jassen en tassen. Doordat we wel gebruik maken van slimme opbergers, een handig opruimsysteem en goed voorbeeld echt goed doet volgen zijn we (bijna) nooit iets kwijt, ligt alles op een vaste plek en dat scheelt wel veel stress en zoeken. Een professional organizer is dus wel georganiseerd, maar het huis is echt niet altijd 100% opgeruimd.

5. Mijn huis is niet meer te redden.

Professionals zullen nooit zeggen dat jouw huis het ergste is dat ze ooit hebben gezien. Echt niet. En waarschijnlijk hoeft dat ook niet, want geloof me, het kan altijd erger. En wat jij rommelig vindt, vindt een ander misschien wel ‘gezellig’ of juist heel georganiseerd. Wat jij rommel vindt (of niet) is dus relatief. En elk huis is te redden, dus dat van jou zeker ook! Dus schaam jij je voor je huis, durf je geen vrienden uit te nodigen, staat de eettafel altijd vol met rommel, kun je de trapkast niet meer sluiten of is je garage ontploft? Geen probleem, een organizer kan jou helpen.

6. Wat kost een professional organizer?

Als je rekent op het tarief van een huishoudelijke hulp dan is het misschien wel even schrikken als je de offerte van je organizer krijgt. Kijk daarom altijd even naar de tarieven op de site van je organizer. Een organizer is namelijk een goed opgeleid professional. Zij (of hij) gaat veel verder dan opruimen. Ze organiseert de diepere lagen van de oorzaak van de rommel en zorgt er samen met jou voor dat door passende oplossingen, slimme manieren en de juiste tools jouw huis blijvend opgeruimd blijft met een systeem dat voor jou makkelijk te onderhouden is. Scholing is permanent en kost geld, het vak organizer is niet voor iedereen weggelegd. En een goed geschoolde professional levert uiteindelijk de investering die je doet altijd dubbel en dwars op.

Bedenk je eens wat jij met de tijd gaat doen die je straks overhoudt als je niet meer permanent aan opruimen en zoeken bent. Wil je de woonkamer opruimen en lekker gaan borrelen met vrienden, wil je de garage opruimen zodat je niet meer alles dubbel koopt of ga je lekker je kledingkasten opruimen? Een organizer zorgt ervoor dat dit zorgvuldig gebeurt en binnen een veel kortere tijd dan wanneer je het zelf zou doen. Ga je in die tijd meer werken, sporten of meer ontspannen met vriendinnen? Stressreductie levert jou zoveel productiviteit op, dus zelfs na het hele opruimproces blijf jij profiteren van het werk dat je samen met je organizer hebt verzet. Win-win!

7. Professional organizers zijn in 4 uur klaar.

You wish! Helaas is dat eigenlijk nooit zo, tenzij je maar 1 kast wilt aanpakken. Organizers nemen de tijd om jou te leren kennen, het probleem te ontmantelen en de oorzaak aan te pakken. Dat kost tijd, net als het uiteindelijke opruimen. Een professional organizer werkt in blokken en komt regelmatig bij jou op bezoek. In de tussentijd kun je zelf al heel veel doen om het proces te versnellen. Maar in 4 uur je hele huis opruimen, nee, helaas. Dat zal in de meeste gevallen niet lukken.

Ik begin altijd met een intakegesprek. Daarna gaan we aan de slag en kom ik met mijn organizer-kit. We lossen praktische problemen op en starten met het opruimproces. Als we eenmaal de smaak te pakken hebben kom je in een flow. Dit werkt superfijn en je ziet ook progressie ontstaan. Dat motiveert en zo buigen we de negatieve spiraal om tot een hele positieve.

Wanneer ga jij aan de slag? Mail mij voor een intake! 

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Ramona

Ramona

Als professional organizer en opruimcoach begeleid ik jou bij het maken van bewuste keuzes in tijd, informatie en spullen.
Samen pakken we jouw huis en werkplek aan. Je hoeft na onze sessies niet meer eindeloos op te ruimen, bent niets meer 'kwijt' en kunt voortaan heerlijk ontspannen in je eigen omgeving. Dit werkt stressverlagend, geeft je meer tijd voor jezelf en je kunt weer met een gerust hart vrienden en familie ontvangen!

Ik blog graag over mijn werk en mijn leven en deel handige tips met je.

Lees hier mijn disclaimer

0
0
without
https://www.opgeruimdleven.com/wp-content/themes/hazel/
https://www.opgeruimdleven.com/
#3691ad
style1
paged
Loading posts...
/home/public/sites/www.opgeruimdleven.com/
#
on
none
loading
#
Sort Gallery
on
yes
yes
off
off
on

Nieuw!

Organizen als Marie Kondo!

Laat je adres achter en ik neem contact op voor een kennismakingsgesprek!